Hogyan csomagolj ázsiai utazásra

  Röviden megválaszolva a kérdést, hogyan is pakolj egy ázsiai kirándulásra, azt mondanánk, hogy leginkább sehogy! A kütyükből is csak a leges-legfontosabbakat, azonnal kifejtük nektek miért.

RUHA KÉRDÉS

  Most komolyan, minek akarsz drága ruhákat cipelni egy olyan térségbe, ahol 800 és 3000 forint között minden ruhaneműt megkapni, ami ide kellhet.

  Legyen szó akár Indiáról, Thaiföldről,  vagy amblock a délkelet ázsiai térségről, a ruhászkodás nem tétel. Mindenhol elérhetőek az olcsó és jó minőségű anyagból készült egyszerű ruhák.

Patong Beach, Phuket, Thailand, Pillingers Adventures
Ruhabolt

  Jól van, érted te hogy olcsó, de neked miért kellene új ruhákat venned, ha otthonról hozhatod a már meglévőeket?  
  – Azért, mert ha nem két hétre jössz egy hotel látogatásra, akkor tipikusan nagyobb területet jársz be, akár többször repülsz, vagy épp robogót béreltél, de azzal nem tudod elvinni az összes hozott táskád, bőröndöd, mikor bázisod odébb helyezed és a sok holmi, amit magaddal hoztál csupán kényelmetlenné teszi a kalandot, bázis változtatásnál csak szidod magad és legszívesebben kihajítanád a rengeteg ruhát, amit hoztál.

  Mi azon kaptuk magunkat, hogy ketten együtt összesen 8-9 ruhadarabot használunk, főleg amit itt vettünk és ha éppen mást vennénk fel, akkor se a bőröndhöz nyúlunk a nyugati cuccainkért, hanem megállunk egy árusnál valami csecse és lenge új darabért, aprópénzért. Mivel most még a déli részen vagyunk, cipőt nem igen használunk, csak dzsungelben, egyébként szandál és papucs, ami itt fillérekbe kerül. Majd, ahogy kicsit behatolunk a kontinensbe, akkor vesszük igazán hasznát a cipőnek, amiben jöttünk.
  Ehhez képest van nálunk fejenként 5-6 drága nyugati márkás ruha szett a táskában és bőröndben cipelhetjük magunkkal báziscserénél, ami kéthetente, havonta esedékes nálunk. Szívás.

  Arról nem is beszélve, ha igazán elmélyedsz Ázsia lehetőségeibe, az elefántokkal fürdőzésbe, vagy csak a dzsungelben található vízeséseknél pancsolásba, nem muszáj a Ralph Lauren ingeidet koptatni, azok nem ide valók. Ráadásul a nyugati pólók – nadrágok tipikusan vastagabb anyagok, amik a trópusi övön jellemző sűrű esözéseknél rengeteg vizet felszívnak és kényelmetlenné is válnak, továbbá könnyen ki is nyúlhatnak, amikor meg a nap süt, akkor egyszerűen túl melegek az anyagvastagságuk miatt. A hölgyek egyrészes ruhái otthon is lenge, itt is vékony, azokkal nincs baj.

  A fürdőruha, ha véletlenül otthon marad, akkor sincs tragédia, hiszen ahol partközelbe kerülsz, ott a ruhaárusoknál is nagy választékban felbukkannak a különböző típusú bikinik és monokinik is.
  Kicsit mélyebben a kontinensen természetesen jól jön a cipő, a hosszú nadrág és hosszú ujjú ruhák is. Ha van már bevett kalandruhánk, nyilván hozzuk, de túl sokat ezekből se  kell pakolni, hiszen minden kapható itt is aprópénzért.

Patong Beach, Phuket, Thailand, Pillingers Adventures
Ruhabolt

   A trópusi éghajlaton mindig nyár van, de sokkal magasabb a csapadékmennyiség, mint ahogy Európában megszoktuk, így ajánlott beszerezni vagy még otthon, vagy itt Ázsiában a vékonyka, zsákos esőkabátot. Szerencsére nagyon kevés helyet foglal. Nyilván monszunkor kötelező darab, a szárazabb évszakban pedig csak erősen ajánlott. Ha nehezen ismered ki magad teljesen idegen környezetben jobb, ha még otthon megkeresed az esőkabát beszerzési helyét.

  Alsóneműből nőknél érdemes egy hetit bepakolni, a ruhák nyitottsága miatt és a magas pára tartalomnak köszönhetően higiéniai okokból nem érdemes spórolni ezen, de férfiak képesek leredukálni 0-ra az alsógatyák számát a csomagban és inkább a rövidnadrágot cserélgetik sűrűbben.

  Egyébként, míg jártunk-keltünk Patongon fotózni a témában, több árussal is beszéltünk, például Mr Sunnyval az S-Boss Tailornál, aki elmondása szerint rengeteg magyar ügyféllel büszkélkedhet sőt, azt is pontosan meg tudta mondani, hogy a DHL 1500 baht összegért szállít Thaiföldről Magyarországra. Meggyőzően elővett egy ügyfélnaplót, méret táblázattal és magyar neveket sorolt fel belőle.

  Egy készlet minőségi, méretre és divatos mintákra szabott  öltöny, mindössze 22 700 forintért? 

Adventures of The Pillingers, Phuket, Thailand
rád szabott 2 kabát, 2 nadrág, 2 ing és 2 nyakkendő átszámolva 49 900 forintért

  Egy különálló cikket fogunk szentelni az itteni szabókra és az óriási típus és anyagválasztékra!

KÜTYÜK KREATÍVOKNAK

  A saját érdeketekben minimális számú kütyüt hozzatok! Ide kikapcsolódni jön az ember, egyszerű dolgokat megélni.

  Mi egy kicsit túltoltuk a kütyü kérdést is, mert egyrészt mi nagyon ragaszkodunk a felszerelésünk nagyrészéhez, másrészt az utazós projektünk része, hogy tartalom gyártással is fejlesszük magunkat, nem csak egy évig nyaralgatunk. Nem volt szívünk emiatt a kaland miatt lecserélni kisebb kamerákra a szettet…
…de jobban jártunk volna!

Kütyük egy része kalandozásainkhoz
A rossz példa. Túl sok kütyü az útra.

Támogatsd tartalmainkat

és így utazásunkat is

havi 1000 forinttal.

Egy bankkártya is elég, nem kötelező paypal fiók.
Köszönjük!

 


  Ami biztos, a gimbalt és a fotós állványt nem sokat fogjuk használni, hiába hoztuk magunkkal. Ezeken kívül pedig két nagyobbacska vaku lehet teljesen feleslegesen került a bőröndünkbe. Ugyanakkor a HDR monitor a hibrid kamerára videósoknak szinte kötelező, ha látni akarja mit vesz fel erős fényben.

 

Adventures of The Pillingers, Phuket, Thailand
A rossz példa. Túl sok kütyü az útra.

  A legjobb megoldás egyébként egy-két GoPro és hozzá való csiti-csatik, ezek jól bírják a sósvizet is. Biztos, hogy jobban mint a Zoli iphone X-e, ami a múlthéten elhalálozott a Banana Beachen, de ha nem szeretnénk minden felvételünknek a gopros széles-torz képérzést adni, akkor a Sonynak pont a nyár végén jött ki a ZV-E10 vlogger kamerája, aminek a funkcionalitása és minősége is kimagasló a piacon. Ez a Sony ZV-E10 egy nagy átfogású zoom üveggel és akár egy másik fix üveggel bőven elég kiegészítés a goprokhoz egy hosszabb kalandos utazásra is. 

Tehát akkor mégis mit?

  Hidd el, belefér minden, ami egy ázsiai triphez kell egyetlen hátizsákba, de ha mégis bőrönddel jössz, akkor sokan panaszkodnak, hogy miért nem hoztak magukkal ilyen-olyan tusfürdőt, sampont mert itt nem-, vagy legalábbis nehezen elérhetőek a megszokottak…

  Mi azt valljuk, hogy ha megakarjuk élni Ázsiát, akkor éljük meg úgy ahogy van, de ha már úgy is bőrönddel jössz, hozhatsz tusfürdőt is.

Adventures of The Pillingers, Phuket, Thailand
Redukáld le a holmijaidat a minimálisra!

  Természetesen lehet itt is kapni tusfürdőt is meg hajápolási termékeket. Mi helyi márkát használunk. Tiszta is leszel tőle, csupán az zavarja meg a nyugati ember agyát, hogy a bolygó ezen felén nem erőltetik a habzós tisztálkodást, itt nem habos a tisztaság. Néhány helyen egyébként, – például Thaiföldön a Lotusban (volt Tesco) – lehet kapni nyugati tusfürdőket, ám az import adók miatt horribilis árakon.

  A pipere táskát érdemes otthon összerakni. az ötször 100ml folyadék, amit felvihetünk a hátizsákunkban, nyugodtan lehet dezodor vagy stift, no meg fogkrém. A naptej nagyjából ugyan azon az áron van itt is, mint otthon, de akik nem csak a strandon lazsálni jöttek, azok úgy se használnák nagyon. Ráadásul bosszantó és röhejes is egyben, mikor azt látjuk, hogy a kedves strandoló bekeni magát, majd 3-4 perc múlva a fehér krémes testével bemegy az óceánba, amibe belemossa. Az ilyet büntetni kellene.
  Kisolló, szemöldökcsipesz nem csak körmöt, meg szemöldököt igazítani jönnek jól, szóval pakold.

  Amit mi elfelejtettünk, az 1-1 kanál, villa, és egy darab kés, ami jól jön ha vendégházakban száltok meg, ott ugyanis nem feltétlen biztosítanak evőeszközöket, márpedig Ázsiában többfajta gyümölcs fogyasztásához is elengedhetetlen például a kés. Villát és kanalat végül Thaiföldön a BigC-ben 15 bahtért vettünk. Kés pedig ugyanitt van átszámolva 450 – 500 forintokért.

  A gyógyszer kérdést személye válogatja, nyilván ha szedned kell valamit, amit az orvos felírt, azt jobb, ha hozod.
  A helyi pharmacykban mindenre is van gyógyír, ráadásul több dolgot megkapni vény nélkül, mint otthon, ám ha nem tudja magát az ember megértetni legalább angolul, inkább hozzon otthonról fejfájás csillapítót, láz csillapítót, sebekre és csípésre bevált krémet, mert itt nem az vár a gyógyszertárban, mint Budapesten, nem fogja kiismerni magát az ember.

Krém csípések ellen, Adventures of The Pillingers, Phuket, Thailand
A Gustee ajánlására, thaiföldi pharmacyban vásárolt krém

  Zolit az első két hétben főleg a lábfejénél és alsócombjánál szét zabálták a szúnyogok. Éjszaka felkelt a viszketéstől és nem tudott aludni, több, mint 30 óriásira dagadt bevörösödött csípésnyom volt már a testén és mikor már a derekát is megtámadták, akkor a helyiek ajánlására vásárolt krémmel egy hétig rendszeresen kentük, hogy elmúljon a viszketés és lemenjenek a duzzanatok.
  Vannak akik rosszul reagálnak a helyi moszkítókra, de térjünk vissza a pakoláshoz.

  Az öreg kontinensen élőknek jó hír, hogy nem lesz túl sok gondja a kütyük dugóival, bele illik a thaiok ajzatába az eu és a magyar szabvány is, esetleg lötyög.
    Ám a britanniából érkezőknek rossz hír, hogy átalakítóra lesz szükségük.
  Az amerikai dugók is beleférnek a thai ajzatba, de FIGYELEM! ellenőrizd a tárgyeszközre írt megszabott feszültséget, hiszen az Egyesült Államokban 120V a hálózati áram, Thaiföldön pedig 230V. 

  Mi egyébként két “mindenevő” elosztós-hosszabítóval utazunk, aminek a hálózati dugóját egy csavarhúzó segítségével egyszerű kicserélni az aktuális helyi szabványokra, a befogadó része pedig egyszerűen mindent szabványt befogad. Erre nekünk azért van szükség, mert mi kényszerből sok kütyüvel utazunk, nálunk kötelező darab, megvan vagy 10 éve, még Londonban szedtük fel.

  Úgynevezett powerbankon is érdemes elgondolkodni, ha egésznapos, vagy többnapos túrákra is készülünk, ahol a telefonunkat is akarjuk használni, mint kamera, vagy állandó navigátorunknak tartjuk kézben naphosszat. Továbbá ha nem két hétre jövünk és a telefonunk akksija már nem a régi, minőségi szervízben érdemes új akksit szereltetni még indulás előtt. IPhone tulajdonosoknak Budapesten 4 óra alatt vállalják a gyári akksi cserét, 20-25.000 forintért, pár nappal előtte érdemes rájuk telefonálni, hogy készleten legyen a mi telefonunkba szükséges gyári apple akksi is.
  Ha nincs mód az üzemidejét kitolni a GPS-es telefonunknak, mindenképpen vegyünk magunkhoz térképet, ha nem szervezett túrákra megyünk. Nem jó dolog egy olyan országban elveszni, ahol nagyon kevesen beszélik a főbb nyelveket is.

  Nagyon sokat lehet írni erről a témáról, de valahol meg kell húzni egy határt. Ha úgy találtad, volna még mit felírni a listára, volna még miről beszélni a témában, akkor lejjebb megtalálod a komment szekciót.

  Ha kíváncsi vagy további ázsiai tapasztalatainkra, például helyek, ételek kutatására, próbálására, a lap alján találsz mindenféle közösségi média fiókot, amire fel lehet iratkozni. Egyformán ajánljuk a Youtube a Facebook és az Insta fiókunkat is bekövetni. Más más jellegű tartalmak jelennek meg rajtuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *